La Catedral de BCN recupera el Cant de la Sibil·la

La Catedral de Barcelona recupera demà a la nit una tradició antiquíssima: el Cant de la Sibil·la. L’origen d’aquesta celebració cal buscar-lo a l’Edat Mitjana, pels volts de l’any 1000. La incertesa que provocava el canvi de mil·lenni va generar tot un seguit de representacions sobre la fi dels temps i la segona vinguda del Messies. Aquests  temors queden reflectits en el Cant de la Sibil·la, una figura de l’antiguitat pagana que, amb el temps, va fer-se un lloc dins del Cristianisme.

La Sibil·la és un personatge femení vestit a l’antiga amb riques vestidures que, amb una espasa a la mà, anuncia l’Apocalipsi. La representació es fa just abans de la Missa de la Nit de Nadal.

El Cant de la Sibil·la es va representar a la Catedral de Barcelona fins l’any 1575. El de la Seu barcelonina és el més antic en un text que no sigui llatí. La recuperació que es fa ara és d’un rigor i fidelitat històrica màximes, gràcies a la important documentació conservada. La recuperació té en compte no només la música i el text, sinó també el lloc, ja que la representació se situarà en els diferents espais de la catedral, tal i com es feia durant el segle XVI.

A Barcelona, el Cant de la Sibil·la s’ha recuperat fa alguns anys en llocs com la Basílica de Santa Maria del Mar o les esglésies del Clot, la Bonanova o Gràcia. La de la Catedral, però, és l’única que es fa en els mateixos llocs, i en el mateix context històric i musical de fa més de 400 anys.

Lloc: Catedral de Barcelona
Dia i hora: 24 de desembre, a les 23.30 h
Intèrprets: Cor de Cambra Francesc Valls, Eulàlia Fantova (sibil·la), Josep Maria Escalona i Canyet (organista) i David Malet (direcció)
Entrada gratuïta

One response to “La Catedral de BCN recupera el Cant de la Sibil·la

  1. Això es magnific,i sobretot als que hem seguit des de fa anys el Cant de la Sibil·la a l’Esglesia de la Bonanova amb la gran sra, de la cançó.. Maria del Mar Bonet,i a mes ames per una causa solidaria el Raval de Barcelona.
    Ara tindrem dos cants de la Sibil·la i esperem que també siguin dos els actes solidaris envers la societat.

    Jaume i Ferran “els malalts de Bach”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s