L’Obra Social “la Caixa” enceta aquest dilluns, al CaixaForum de Barcelona, un cicle de xerrades sobre vida i obra de Robert Schumann (1810-1856), impartit per l’escriptora i crítica literària Cecilia Dreymüller. Seran en total 5 sessions que es faran els dilluns, entre el 18 de gener i el 15 de febrer. Aquest és el detall de cadascuna de les conferències:

Dilluns 18 de gener
17.00h. Schumann i la poesia alemanya

Introducció: La vocació literària de Schumann: rastreig  biogràfic. La labor del crític musical. El moviment romàntic alemany i els seus principals representants. El gènere del lied abans de Schumann. L’ídol: Schubert; i l’amic: Mendelssohn. Primer gran compendi de poesia romàntica: els myrthen.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Dilluns 25 de gener
17.00h. Els lieder de Heinrich Heine

Heinrich Heine, un poeta europeu i romàntic per excel·lència: la poesia de Heine entre la ironia i la sentimentalitat. Heine com model del poeta compromès. La trobada de Schumann i Heine: l’autor del Libro de las canciones, i el compositor de Liederkreis i Amor de poeta. Tres grans èpoques creatives de Schumann amb la poesia de Heine.

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

Dilluns 1 de febrer
17.00h. Els lieder d’Adalbert von Chamisso i Eichendorff

La poesia amorosa d’Adalbert von Chamisso i els poemes Amor i Vida de mujeres. La poesia de la naturalesa de Joseph von Eichendorff i el patriotisme romàntic d’Emmanuel Geibel. El cop genial dels 12 Lieder del cicle Liederkreis, des de la profunditat espiritual d’Eichendorff. Un poeta oblidat post romàntic: Geibel, mediador de temes populars i exòtics; les seves traduccions de la poesia castellana.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Dilluns 8 de febrer
17.00h. Els lieder de Justinus Kerner i Friedrich Rückert

Els poetes “menors”: Justinus Kerner, Friedrich Rückert i Robert Reinick. Les apassionades lectures de Kerner per  Schumann. El seu cicle de Lieder Op. 35. Sentiment i senzillesa del seu poeta de l’ànima Rückert en el cicle Primavera Amorosa. El poeta pintor Reinick i el Cancionero de un pintor.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Dilluns 15 de febrer
17.00h. Els lieder de Goethe, Anderssen i d’altres

La poesia de Goethe i la maduresa de la creació liederística de Schumann. Grans poetes romàntics europeus: Byron, Burns, Anderssen, Lenau. Els poetes del “Cancionero para la juventud”, op. 49, i altres lieder solts: Schiller, Hebbel Mörike, Uhland.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

CaixaForum Barcelona
Av. Marqués de Comillas, 6- 8

Preu: 2,00 € per sessió

Servei d’Informació: www.lacaixa.es/obrasocial – Tel. 902 22 30 40