Milan Kundera i la música

Llegint el llibre ‘Una trobada‘, descobreixo que l’escriptor Milan Kundera ha estat sempre molt vinculat a la música. El seu pare era pianista i musicòleg, i de fet ell va estudiar amb el compositor Pavel Haas.

En aquest assaig, Kundera parla, sense pèls a la llengua, amb esperit crític i un punt pessimista, de literatura, d’art, de la guerra i també sobre música. Per exemple, qualifica ‘Un supervivent de Varsòvia’ com el major monument que la música hagi dedicat a l’Holocaust. I afegeix “lluitem perquè no s’oblidi els assassins però hem oblidat Schoenberg”.

Però si Kundera s’identifica amb un músic aquest és Leos Janacek, txec com ell, tot i que no el va conèixer perquè el compositor va morir un any abans que ell nasqués. El pare de Kundera, que havia conegut i defensat Janacek, tocava la seva música o bé ho feien els seus amics. Sonava diàriament a casa seva. L’escriptor es va convertir en un especialista en l’obra d’aquest compositor fins al punt de participar en programes de ràdio sobre Janacek i redactar crítiques de discos amb música seva, per a revistes especialitzades de França.

De Kundera i de Janacek en parlarem en un altre post, mentrestant us deixo un parell de versions de l’obra de Schoenberg. En aquest blog hi trobareu el text original i una traducció al castellà.

4 responses to “Milan Kundera i la música

 1. L’Apuntador fa com un conegut periodiste de radio que feia un programa que es deia Blog de nit. Que fà?….et ofereix un tema, un personatge etc etc i tu et quedas amb el problema. Que quin problema tinc?. Os ho diré.Ell ha posat en el seu quadern això de Milan Kundera,i ami al igual que al Ferran, hem recordat una gran llibre,i que no el varem acabar de llegir, i el titol es La insostenible llegeresa del ser. Resulta que aquest llibre el tenim a 305 km. de casa en un punt del pirineo, que ara està fotut arribar.
  Ja sabem que el problema es nostre per no haver acabat de llegir-lo. però si L’Apuntador no esmenta a Milan Kundera, no tindriam aquest neguit d’acabar-lo de llegir.
  Bromas a part, gracies per la documentació que ens transmets.
  Jaume i Ferran “els malalts de Bach”

  • jajaja!!!
   Gràcies a vosaltres per ser-hi. Si aquest blog no tingués aportacions com les vostres, no tindria gaire sentit fer-lo. Jo només faig d’apuntador…

 2. Hola apuntador! La música de L. Janacek m’arriba molt, m’emociona i m’inspira. Penso en els quartets “Cartes íntimes” i “Sonata a Kreutzer”.
  De Milan Kundera només vaig llegir el llibre abans esmentat pels benvolguts Malalts de Bach, si bé en va agradar tan, que amb dues vegades no vaig tenir prou!
  M’apunto aquest assaig. Gràcies!!!

 3. Retroenllaç: Milan Kundera i Janacek « El quadern de l'apuntador

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s