Milan Kundera i Janacek

En un article anterior, comentava la relació de l’escriptor txec Milan Kundera amb la música, a partir de la lectura de l’assaig ‘La trobada’. Allà ja esmentava l’especial vinculació de l’autor amb la música i la figura de Leos Janacek, un músic a qui considera al marge de qualsevol escola o tendència, i no hereu de Smetana com tot sovint se l’associa.

Segons Kundera, no és fins que Janacek escriu ‘Jenufa‘, amb 45 anys, que el compositor descobreix un estil propi i original. I recorda que, tot i que l’òpera l’acabà el 1902, no és fins al 1916 que, després de l’estrena a Praga, ‘Jenufa’ assoleix un èxit inesperat que traspassa les fronteres del seu país.

Per Kundera, Janacek escriu el millor de la seva carrera en els últims 12 anys de la seva vida. La defensa que fa del músic és intensa i apassionada, i promou sobretot l’acostament a les seves obres i no tant a la biografia. Considera la seva música novedosa i destaca que va progressar tota sola, sense l’ajuda de teòrics. Finalment, l’escriptor txec pensa que l’estil de Janacek no s’ha captat durant dècades.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s