En el IV Memorial Mompou-Bravo*, organitzat per la Fundació Frederic Mompou i Joventuts Musicals de Barcelona, dimecres de la setmana passada vaig tenir l’ocasió de ser a la interessant i enriquidora xerrada que el pianista Adolf Pla va oferir sobre els compositors Frederic Mompou i Frédéric Chopin. Dos personatges amb moltes coincidències, més enllà del nom.
Després dels corresponents parlaments, el pianista de Sabadell va repassar els molts punts en comú d’aquests dos grans noms que associem sempre al piano, i ens va endinsar en el seu univers musical i personal. Dos músics units espiritualment, com a intèrprets i com a compositors.
Els dos escriuen bàsicament per al piano, un instrument “que els dóna el que volen expressar”. Pels dos, la composició “era un acte d’interioritat, cap endins, no cap enfora”. En les seves vides, hi trobem “infanteses fràgils, caràcters tímids i certes inseguretats”. Però, van ser homes amb encant, “persones que irradiaven un atractiu sobre el seu entorn”.
Per Adolf Pla, “totes les notes de Chopin tenen sentit, no hi ha farciment. Juga a trobar les notes clau, com Mompou. De fet, aquesta és l’essència de Mompou”. Són dos músics que busquen l’essencialitat, però en una “recerca de la bellesa com a font de plaer”. Proven i proven fins que aconsegueixen aquell sonoritat, aquella ressonància desitjades.
A més, tant Chopin com Mompou, “necessiten de París per desenvolupar-se i per a la seva carrera”. I els dos miren enrere, Chopin a Bach i Mozart; Mompou al gregorià, les primeres polifonies i el so de les campanes. Compositors, en definitiva, “originals, no per ser moderns, ni per fer coses noves, sinó per anar a l’origen, a l’essència”.
Mompou, malauradament, no té actualment la difusió de Chopin, segons Adolf Pla, perquè en el moment en que li toca viure “on tot té un discurs, on tot s’explica, Mompou no hi té lloc. A través de la seva música expressa un estat de consciència, utilitza el so per expressar el que no es pot expressar”. Però alguna cosa està canviant: Arcadi Volodos, com altres intèrprets, inclou cada vegada més música de Mompou en els seus concerts -i des d’algun auditori, per cert, ja li han demanat que no ho programi!-. Per Pla, “l’època de Mompou encara no ha arribat, està arribant”.
*Aquest dimarts, a les 21h, al Petit Palau, Adolf Pla ofereix un concert amb obres de Chopin i Mompou. Preu: 12€
Certament, és veritat el desconeixement que tenen molts, fins i tot músics, sobre Mompou. És un compositor totalment equiparable a Chopin, i tants d’altres.
Cuando dices que algún Auditorio ha pedido a Arcadi Volodos que no programe a Mompou, son auditorios de aquí, de la peninsula?
El comentari el va fer Adolf Pla en la xerrada. Em penso que es referia a algun auditori europeu…