‘La Pasión según San Marcos’ de Golijov

Ja fa temps que es parla d’Osvaldo Golijov (Argentina, 1960) com un dels grans compositors dels nostres dies, però fins ara no havia tingut l’ocasió de sentir gaire de la seva música. Fa unes setmanes que el segell Deutsche Grammophon presentava un nou enregistrament (CD i DVD) -no és pas el primer- de la seva ‘Passió segons Sant Marc‘ (estrenada l’any 2000).

L’encàrrec neix l’any del 250è aniversari de la mort de Johann Sebastian Bach. L’Acadèmia Bach de Stuttgart encarregà passions a quatre grans autors clàssics (Wolfgang Rihm, d’Alemanya; Sofia Gubaidulina, de Rússia; Tan Dun, de la Xina; i Osvaldo Golijov, de l’Argentina). Dels quatre, la de Golijov és la que obté més gran èxit fins al punt que, des de l’estrena, s’ha interpretat en diverses ciutats d’Estats Units i també a Holanda. Precisament d’aquell concert holandès, fet al Royal Carré Theatre d’Amsterdam el juny del 2008, prové aquesta gravació.

L’originalitat de ‘la passió’ de Golijov rau en que està situada als carrers del Brasil o Cuba, amb els seus sons, els seus accents, els seus ritmes. Hi sentim molt de castellà, però també llatí, arameu i, fins i tot, el text d’un poema en gallec de Rosalía de Castro. En algun moment ens pot recordar l’estil d’obres estrenades ja fa algunes dècades, com ara la ‘Misa Criolla’ o la ‘Misa Luba’. L’obra de Golijov, però, em sembla musicalment més rica i acabada.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s