Stravinski i els sons de la Rambla

La ciutat de Barcelona ha incrementat de manera notable aquests últims anys el nombre de biblioteques. Encara hi ha mancances -per quan una Biblioteca com cal al Clot?-, però no ens podem queixar.

Abans de l’estiu, la Rambla va inaugurar la seva. Porta el nom d’Andreu Nin, un destacat polític i traductor de començament del segle XX. En les parets d’aquesta biblioteca -situada a la Rambla núms. 30-32, al davant de l’oblidat Teatre Principal- s’hi poden llegir alguns escrits relacionats amb l’emblemàtica (i megaturística) via de la capital catalana.

Per exemple aquest, que té Ígor Stravinski com a protagonista:

Stravinski ramblista. No li regalo el títol, a la Rambla va guanyar amics i va intimar amb ells. L’última vegada que va venir, l’estiu del 1956, de pas cap a Gènova, va aprofitar l’escala del vaixell per rejovenir els agradables records que conservava de la ciutat. (…) Va proposar al seu cicerone Eduard Toldrà, que anessin a seure en unes cadires de la Rambla. El compositor rus va estar-se uns instants en silenci, recollit, per acabar manifestant “Els sorolls de la Rambla són allò més particulars… No s’assemblen a cap altre”.

No tothom posseeix l’oïda privilegiada de l’autor de Pulcinella per primar d’aquesta manera la dissonància ramblística. (…) El so de la Rambla conté, en el record, moltes notes d’Stravinski. (…)

Amb el tapaboques de colors abigarrats i el barret fort, se’l solia veure a la Rambla per on transitava a la caça de sons.

SEMPRONIO. “Stravinski amatent a la bonior de la Rambla” (1982)

Anuncis

2 responses to “Stravinski i els sons de la Rambla

  1. No coneixia que el compositor hagués tingut aquesta relació amb la nostra ciutat. M’ha encantat l’anècdota, gràcies!

    • Gràcies a tu pel comentari…
      Hi ha una altra anècdota, aquesta més coneguda, que diu que després de sentir un concert de cobla on sonava ‘Juny’ de Juli Garreta, a l’Ateneu Barcelonès, Stravinski exclamà “més Garreta, sisplau, més Garreta!” Era l’any 1924 i el músic rus havia vingut a Barcelona per dirigir al Liceu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s