Michael Nyman, composer in progress

El segell Art-Haus acaba de presentar al nostre país un doble DVD dedicat al compositor Michael Nyman. En el primer volum, hi podem trobar el documental ‘Michael Nyman – Composer in progress’, de Silvia Beck; mentre que el segon, conté una actuació del seu grup -la Michael Nyman Band-, a la ciutat alemanya de Halle.

En el documental, Nyman fa un repàs per la seva trajectòria. Destaca, per exemple, el paper important que va tenir el seu professor Lesley Winter, que va animar-lo a estudiar piano. També parla del seu amor per Mozart -especialment per l’òpera ‘Don Giovanni’-, o recorda la música de cinema que va escriure durant els anys 80 -sobretot la de les pel·lícules del cineasta Peter Greenaway-.

A banda de Nyman, hi intervenen també alguns dels seus músics, que comenten la dificultat que té molt sovint interpretar les seves composicions (per les repeticions i les dinàmiques de volum), i també parlen d’una manera ‘nymanesca’ de tocar.

Després del pas per la Royal Academy of Music, Nyman va deixar la composició per convertir-se en crític, faceta a la que hi dedicaria 12 anys de la seva vida. No és fins que coneix el compositor nord-americà Steve Reich, que reemprèn la composició. El músic anglès, però, ha anat evolucionant com a artista i últimament s’interessa molt per la fotografia i el vídeo: ara ja no escriu música per imatges d’altres, sinó que també crea les seves propies fotografies i filmacions, a les quals hi posarà música. Ja no només fa concerts, sinó també  exposicions.

Nyman, doncs, es troba ara en una nova etapa on, com diu un dels seus músics, “busca una música potser menys comercial i més propera al que ell sempre ha volgut fer”.

Pel que fa al concert del segon DVD, a banda d’algunes de les seves partitures més significatives, inclou una estrena: ‘Musicologist Scores’, escrita per commemorar el 250è aniversari de la mort de Händel.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s