20 anys sense Bernstein (4)

The Gift of Music (El do de la música) és el títol d’un documental que es va editar en DVD l’any 2007, tot i que havia estat filmat el 1993. Es tracta d’un retrat de Leonard Bernstein de gairebé una hora i mitja de durada. Un recorregut per la seva trajectòria artística (narrada en anglès amb la veu en off de Lauren Bacall), explicada sovint per ell mateix, a partir de filmacions de diverses d’entrevistes. També podem veure’l en assajos i concerts, amb aquell entusiasme i carisme tan propis.

Bernstein era fill de pares immigrants vinguts de Rússia, sense vincles amb la música. És a través de la ràdio que comença a establir contacte amb aquest món. Recorda especialment l’impacte viscut als 14 anys, després de sentir un concert en directe de l’Orquestra Boston Pops, dirigida per Arthur Fiedler, que s’acabava amb la interpretació del ‘Bolero’ de Ravel.

El músic nord-americà no s’oblida dels seus origens, de les persones i dels directors que el van ajudar, i destaca especialment els noms de Dmitri Mitropoulos i de Serge Koussevitzky, la personalitat dels quals marcaria profundament la seva carrera.

També es parla d’orquestres, de la relació especial que va tenir al capdavant de l’Orquestra Filharmònica de Nova York (1.200 concerts i 200 enregistraments), la Filharmònica d’Israel o la Filharmònica de Viena, als músics de la qual va animar a tornar a interpretar les simfonies de Mahler, que després enregistrarien durant els anys setanta.

Un bon documental i una bona manera d’acostar-nos a aquesta personalitat generosa i vital, com va ser la de Leonard Bernstein.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s