20 anys sense Bernstein (6)

La ‘Missa’ (Mass) és probablement una de les composicions més singulars i originals de Leonard Bernstein. Encarregada per Jacqueline Kennedy per inaugurar el Centre John Fitzerald Kennedy per a les Arts Escèniques de Washington, es va estrenar el setembre de 1971. Bernstein l’escriu a la memòria de qui va ser el primer president catòlic de la història dels Estats Units d’Amèrica. El compositor tenia en aquell moment 52 anys. A Kennedy, ja li havia dedicat la seva Tercera Simfonia ‘Kaddish’, que estava component l’any 1963 quan el van assassinar.

Controvertida per alguns, la ‘Mass’ de Bernstein és una composició llarga -frega les 2 hores- que barreja tota mena estils, de la música popular al coral, passant pel blues, el rock o el gòspel. Reflecteix, potser més que cap altra obra seva, l’eclecticisme i diversitat de gustos del músic nord-americà. Tot i això, conserva les parts habituals de la missa llatina: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus i Agnus Dei. El dispositiu instrumental és també important i molt variat: de la bateria i la guitarra elèctrica a l’orgue d’església. Fins i tot, utilitza en alguns moments enregistraments pre-gravats en cintes magnetofòniques.

Alguns fragments de la missa, com ara les dues primeres ‘Meditacions’, s’interpreten separadament en les sales de concert, per ser peces orquestrals. L’any que ve farà 40 anys de l’estrena.

A través de l’Spotify podeu sentir la versió que va deixar gravada el mateix Bernstein:
http://open.spotify.com/album/6NhRl2xr6CoaQO9nP3uUi9

One response to “20 anys sense Bernstein (6)

  1. Retroenllaç: Tweets that mention Article sobre la 'Missa' de Bernstein al blog 'El quadern de l'apuntador': #bernstein -- Topsy.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s