Llegir Pau Casals

Un 29 de desembre de 1876 va néixer al Vendrell Pau Casals i Defilló. 134 anys després la seva figura continua fascinant i generant bibliografia. Ara acaba d’aparèixer un nou llibre que recull un centenar de textos que mostren la seva vessant més compromesa i lluitadora. L’encarregat de recopilar-los ha estat Josep M. Figueres, historiador i professor d’Història del Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona. Figueres va col·laborar, juntament amb Núria Ballester, en la preparació de l’exposició ‘Pau Casals i l’exili’. Arrel d’aquella mostra va rebre l’encàrrec de fer aquest volum, per part de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), que ara surt publicat per Angle Editorial.

Les cartes, escrits i parlaments que recull el llibre són una selecció del molt material que hi ha conservat. Documents que han estat publicats o llegits en públic. No hi trobarem, per tant, cartes privades que no s’hagin divulgat fins ara. Es tracta, doncs, d’una tria prou representativa i significativa que ens acosta al pensament de Pau Casals, als seus valors, i al compromís amb el seu país i la seva cultura.

El primer capítol, introductori, ens situa en les diferents etapes de la vida del mestre, des de la Guerra Civil fins als últims dies. A continuació, venen els escrits: del pròleg del mètode d’ensenyament del violoncel de Diran Alexanian del 1922, fins a la salutació al Festival de Música de Puerto Rico del 1973. No hi falta el parlament a les Nacions Unides del 1971. Els escrits van ordenats cronològicament, amb una breu i aclaridora nota abans de cadascun d’ells.

Tinc la sensació que el llibre de Josep M. Figueres pot acabar convertint-se en un document imprescindible per acostar-nos a Casals, com ho són ara la biografia de Robert Baldock o el recull de converses de Casals amb Josep Maria Corredor publicades als anys cinquanta.

I acabo amb un parell de cites de Casals, que trobem al començament del llibre: ‘No he fet res més que el que devia fer’. I encara, ‘per tot on la llibertat desapareixia, la meva música, que sense ella no pot viure, se n’anava’.

PAU CASALS, ESCRITS I DISCURSOS: PAU, PAU I SEMPRE PAU!
Edició de Josep M. Figueres
271 pàgines
Preu: 19,50€

Anuncis

2 responses to “Llegir Pau Casals

  1. Josep M. Figueres

    Benvolgut senyor:
    Us agraiexo que us hagiu ocupat del llibre. Senzillament, ara que no tenim pràcticament res de Casals, només semblances biogràfiques, i ens cal el Kirk en català, la reedició, sense censures, del Corredor, etc. vaig veure que Casals era el català de qui tot l’exili en parlava bé, honorava i hi confiava. Era just doncs de restituir-li la veu i cercar que va dir i escriure. Aquest fou el meu objectiu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s