La música a l’Holocaust

Si ho recordeu, fa uns dies parlàvem de Therezin i de l’òpera ‘Brundibar‘, representada en aquell camp de concentració txec una cinquantena de vegades durant la Segona Guerra Mundial. Era amb motiu d’un muntatge dirigit escènicament per Quim Lecina, que s’ha pogut veure a Granollers, Girona, Banyoles o Mataró.

Ara fa ja algunes setmanes que vaig rebre un interessant llibre de la professora de la Universitat de Southampton, Shirli Gilbert, titulat ‘La música en el Holocausto’. Es tracta d’un estudi sobre la presència de la música en les activitats diàries de certes comunitats durant l’extermini. Va aparèixer en anglès l’any 2005, i es va traduïr per primera vegada al castellà l’any passat, en una edició publicada a l’Argentina.

El treball exclou volgudament Therezin, del qual ja hi ha força informació, per centrar-se en altres comunitats i guetos de presoners del nazisme. Així, focalitza l’estudi en quatre casos concrets: els guetos de Varsòvia i Vilna, i els camps de Sachsenhausen i d’Auschwitz. No només tracta de les activitats dels jueus sinó també la d’altres presoners dels camps. També analitza el tipus de comunitats, gens homogènies, dividides segons el poder, la riquesa o l’idioma.

Un bon document, en definitiva, per fer-nos una idea global, del paper que va jugar la música en aquell fatídic moment de la història de la Humanitat. El llibre es pot trobar en llocs com ara El Argonauta.
.

LA MÚSICA EN EL HOLOCAUSTO
Shirli Gilbert
Traducció de María Julia de Ruschi
Eterna Cadencia Editora
382 pàgines
Preu: 30 €

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s