Les (mil i una) nits simfòniques d’Antoni Pizà

Els comentaris que trobem en els programes de mà dels concerts són una de les eines que tenim a l’abast per entendre una mica millor aquest món -a vegades complexe, a vegades desconegut- de la música clàssica. Molts ens hem format gràcies a ells.

Antoni Pizà és un musicòleg i professor universitari mallorquí que actualment resideix als Estats Units. Allà dirigeix la Foundation for Iberian Music de Nova York. Durant unes quantes temporades, Pizà va redactar programes de mà de concerts, principalment de l’Orquestra Simfònica de Balears, que ha recollit ara en un llibre titulat ‘Nits simfòniques’.

Potser ens podríem preguntar si té sentit rellegir aquesta informació més enllà del concert al qual anava destinada. Jo crec que sí. D’entrada perquè la lectura és amena i evocadora: ens situa en un determinat context que intenta buscar lligams entre els diferents autors i obres. El llibre, a més, ens farà venir ganes -a mi m’ha passat- de sentir algunes de les obres que es comenten. No és necessari tenir tots els discos a casa. Avui en dia, disposem d’aplicacions com Spotify o YouTube que ens permeten escoltar tota mena de músiques a l’instant.

NITS SIMFÒNIQUES
Antoni Pizà
Ensiola Editorial
263 pàgines
Preu: 18 €

Anuncis

9 responses to “Les (mil i una) nits simfòniques d’Antoni Pizà

 1. Bon apunt, és interessant conèixer llibres per conèixer aspectes de concerts, compositors, etc.

 2. Pere Andreu, durant els anys que vaig ser a la Biblioteca del Palau, els textos dels programes de mà, van ser una de les fonts d’informació més imprescindibles. En molts casos les úniques notes biogràfiques d’alguns compositors i/o intèrprets les trobem en els programes.

  Molt bon apunt.

  • Gràcies per l’apunt, Joan!
   En aquesta categoria de fonts d’informació imprescindible hi podríem afegir també els llibrets d’alguns discos, no trobes?

   • Joan Chaparro

    Sí, sobretot el d’algunes discogràfiques i en els casos de gravacions rares o poc realitzades

 3. Retroenllaç: Històries del programa de mà « El quadern de l'apuntador

 4. Tots els nostres anotadors haurien de recopilar els seus programes de ma. Son una font important d’informacio, no hi ha dubte. En el cas del llibre de Piza la informacio que ja es coneguda sempre es presenta des d’un angle engrescador, a mes d’haver-hi informacio sobre molts compositors poc coneguts (Casablancas, Literes, Valls, Surinach, Alis etc.). S’agraeix.

 5. Retroenllaç: Les Notes de concert de David Puertas « El quadern de l'apuntador

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s