Celibidache i la Novena de Bruckner

El segell Art-Haus recupera aquests dies un documental de Jan Schmidt-Garre, editat l’any 1991, que ens acosta el treball d’assaig de la ‘Novena Simfonia’ d’Anton Bruckner, a càrrec del director d’orquestra Sergiu Celibidache al capdavant de l’Orquestra Filharmònica de Munic.  Aquesta simfonia va ser una obra important tant pel seu autor, Bruckner, com també pel director romanès, ja que la va dirigir en nombroses ocasions durant la seva carrera. De fet, Bruckner i Celibidache sempre van anar units.

El documental intercala imatges de l’assaig amb fragments d’una entrevista al director. Un assaig centrat bàsicament en el moviment lent, l’Adagio. De seguida notem el perfeccionisme de Celibidache, que fa repetir una i una altra vegada petits fragments de manera obsessiva fins que aconsegueix el so que vol i l’equilibri entre els diferents volums sonors de l’orquestra. Per Celibidache, “un assaig no és música. Un assaig és una suma de molts ‘no tan ràpid, no tapis el fagot, no tan fort, així no…’. Hi ha milions de nos i un únic sí“.

A la part final del documental, es pot veure Celibidache visitant l’habitació on va estar Bruckner, a l’Abadia de Sankt Florian. Allà fa una defensa aferrissada de la música d’aquest autor “No es pot entendre Bruckner. A Bruckner només se’l pot viure. Si un viu a Bruckner, experimenta una part de la seva grandesa“. I afegeix, “què hi ha més profund que Bruckner?“.

Un document, en definitiva per acostar-nos a aquest director, polèmic i genial alhora, de qui enguany s’acompleix el quinzè aniversari de la seva mort. Us deixo l’enllaç de l’Spotify on podreu sentir la versió de Celibidache d’una versió de la ‘Novena’ de Bruckner, amb la mateixa orquestra. Feu clic aquí.

Anuncis

One response to “Celibidache i la Novena de Bruckner

  1. Mañana voy a por él, me encantan este tipo de documentales. Gracias por la información!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s