‘Jephtha’ en mans de Fabio Biondi

Ara fa tot just una setmana vaig tenir la sort de veure Fabio Biondi i el seu conjunt Europa Galante al Palau, interpretant la integral de les suites per a orquestra de Johann Sebastian Bach. Fantàstics. Precisament, la setmana passada m’arribava també un doble disc compacte amb l’últim oratori compost per Haendel, Jephtha, en una versió dirigida pel mateix Biondi, al capdavant aquest cop de l’Orquestra Simfònica d’Stavanger i el Collegium Vocale de Gant. Biondi dirigeix artísticament l’orquestra noruega, en repertoris de l’època barroca i clàssica, des de l’any 2005.

La veritat és que els oratoris de Haendel no tenen desperdici -de fet, diria que la majoria de la seva música- i Jephtha no és una excepció. Hi ha de tot, moments delicats i reflexius, que es combinen amb d’altres de dramàtics, fragments corals intensos, per no parlar de les àries. Haendel, en essència.

Jephtha es va estrenar al Covent Garden de Londres l’any 1752. El llibret és del reverend Thomas Morell, que ja havia col·laborat amb el compositor en obres anteriors com Judas Maccabeus o Theodora. L’argument es basa en el capítol onzè del Llibre dels Judges de l’Antic Testament. Explica la història del general israelita Jeftè (Jephtha) que promet a Déu que si guanya als ammonites, sacrificarà la primera persona que trobi quan torni. Malauradament serà la seva filla, Iphis, qui surti a rebre’l. A diferència del que passa en la narració de la Bíblia, on la filla de Jeftè finalment mor, a l’oratori de Händel, la cosa acaba bé: l’aparició d’un àngel intercedirà per la seva salvació, a canvi que es consagri a Déu.

L’enregistrament, editat pel segell suec Bis aquest any, és del 2008. Si voleu sentir-ne tastets, el trobareu a l’Spotify, fent clic en aquest enllaç.

Anuncis

2 responses to “‘Jephtha’ en mans de Fabio Biondi

  1. Tienes razón, los oratorios de Händel son una maravilla. A mí me encantan las versiones de Hogwood.
    ¡Qué suerte lo de vivir en Cataluña! Creo que es la comunidad autónoma con más ambiente musical… La emisora Catalunya Música lo demuestra.

    • ¡Hola Euterpe!
      No es oro todo lo que reluce, desgraciadamente. Muchos grupos/músicos están en precario y la crisis se está notando mucho en la cultura, y evidentemente en la música, como en otros ámbitos. Lo que sí es una suerte es tener una emisora íntegramente dedicada a la música clásica, como Catalunya Música. No te lo niego. Además, con la entrada en la UER (Unión Europea de Radiodifusión), desde no hace muchos años podemos disfrutar de conciertos de primer nivel de todo el mundo. Gracias por tu comentario, una vez más…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s