La música de Bach en el seu context

Darrera de les enigmàtiques paraules Bach Zum Mitsingen s’amaga un nou projecte, impulsat per dos joves músics, Pau Jorquera i Daniel Tarrida. Pretén oferir periòdicament una cantata de Johann Sebastian Bach en format participatiu com passa a Alemanya, on aquest tipus d’iniciatives són habituals. Aquest cap de setmana s’ha fet per primera vegada a casa nostra i he tingut la sort de poder-hi participar. Potser perquè no tenim gaires oportunitats de cantar (ni sentir) cantates de Bach, la convocatòria engegada fa uns mesos va ser tot un èxit, i es va haver de triar entre els més de cent-cinquanta cantaires que es van inscriure.

La cantata escollida per a aquesta primera edició va ser la BWV (inicials alemanyes del catàleg de Bach) 182 (Himmelskönig, sei willkommen), escrita per J. S. Bach a Weimar, i l’única destinada al Diumenge de Rams que ens ha arribat. A les 11 del matí del dissabte, a l’Església Evangèlica de parla alemanya (c/ Brusi, 94, de Barcelona), una quarantena llarga de cantaires començàvem a assajar intensament els tres cors que trobem a la cantata, i a les 6 de la tarda ja oferíem l’obra íntegrament, en format de concert-audició, acompanyats per un petit conjunt de músics professionals i tres joves cantants fent les parts dels solistes. Prèviament, hi havia hagut un treball individual important, dies i setmanes abans de la trobada.

Segurament, la part més estimulant, i un dels records que ens quedaran d’aquesta experiència, la vam viure diumenge al matí, quan vam poder participar en la celebració luterana de la Festivitat de Rams, interpretant les diferents parts de la cantata de Bach en el moment corresponent del culte.

El bon ambient entre els cantaires, la majoria dels quals no ens coneixíem, l’excel·lent organització, sumat a les moltes ganes que sortís bé i l’encert de concentrar-ho en un mateix cap de setmana, fan pensar que el projecte tindrà continuïtat i -esperem-  un llarg recorregut.

Les pròximes cites amb el Bach Zum Mitsingen són, d’una banda, els dies 4 i 5 de juny, en que es treballarà la Cantata BWV 21 (Ich hatte viel Bekümmernis), a l’Església de Sant Pere de les Puel·les. I el 12 i 13 de novembre, serà el torn de la Cantata BWV 38 (Aus tiefer Not schrei ich zu Dir), que es podrà sentir a la Basílica de Santa Maria del Mar.

Podeu veure algunes imatges de l’experiència d’aquest cap de setmana a la pàgina que han obert al Facebook.

11 responses to “La música de Bach en el seu context

 1. És una iniciativa magnífica

 2. Tienes razón, Joaquim, yo envidio a este buen apuntador por poder participar en algo tan bello: ¡es mi sueño! Os dejo un fragmento de esa cantata en mi versión preferida. Escuchar.

 3. Molt bona iniciativa. M’hagués agradat molt ser-hi.

 4. Sí que es una bonita iniciativa, ha de ser gratificante participar en ella. Cuando llegue el momento de la cantata BWV 38, en Santa Maria del Mar, iré a escucharos.

 5. Haurien de “prohibir” fer música a Santa Maria del Mar, sense ànim de polemitzar, que consti, però és que mai he pogut gaudir de res. L’afecte acústic és una olla de cols.

 6. Tens raó. Jo vaig hi vaig veure un Requiem de Mozart i vaig pensar el mateix.

  • Sóc del parer del Joaquim i del Ferran. Però curiosament hi ha molts músics que escullen Santa Maria del Mar, entre ells Jordi Savall, malgrat que se sap que l’acústica per als oients és pèssima, a menys que tinguis la sort de seure en les primeres fileres. Segur que s’hi fan concerts per l’aforament, i per la bellesa de l’espai, és clar.
   Gràcies a tots/es pels vostres comentaris!

 7. Supongo entonces que no grabarán en esa iglesia… Ay, me recuerda al libro “La Catedral del Mar”. Yo creo que no he estado, o si estuve era muy pequeña… Tengo tíos en Mataró pero tampoco es que visite mucho Barcelona. Vivo por los calurosos sures… Aunque hoy anda nublado. Oh, mi sueño: participar así en una cantata… Ferrán, voy a ver tu blog musical, que siempre me encanta curiosear por esos espacios. Buenas fiestas con buena música. Ah, curioso que coincidiéramos en la versión de la Cantata: ¡es que es sublime!

 8. Retroenllaç: El segon Bach Zum Mitsingen « El quadern de l'apuntador

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s