Fa uns dies parlàvem de Nits Simfòniques, un llibre escrit pel musicòleg mallorquí Antoni Pizà, que recopilava programes de concert, elaborats especialment per a l’Orquestra Simfònica de Balears. Avui torno a portar un llibre de característiques similars, tot i que de contingut diferent. El títol és Notes de concert, publicat per Sebla Edicions -una altra editorial petita que s’arrisca a treure a la llum productes culturals d’interès-, que ha escrit David Puertas, músic, periodista i divulgador musical.

El volum, de poc més de 300 pàgines, inclou seixanta articles sobre compositors catalans i comentaris sobre unes dues-centes obres. Són escrits publicats per l’autor en els últims vint anys, tant per a programes de concert com en llibrets de discos i altres publicacions. El llenguatge és amè i divulgatiu, i ens ajuda a acostar-nos a tota mena de músics, als que ens resulten familiars i, especialment, als que potser ni tan sols n’hem sentit a parlar. Els textos van acompanyats per algunes il·lustracions de Laura Borràs, que amenitzen encara més el llibre.

També trobareu informació del llibre i algun vídeo de les músiques comentades en la pàgina web www.notesdeconcert.com.

L’aproximació, a través de maneres diferents, que fa Puertas als diversos autors fan d’aquestes Notes de concert no tant un diccionari de compositors sinó més aviat un retrat personal de cada músic. Un llibre de consulta, doncs, necessari per a tot aquell qui vulgui conéixer una mica millor la música i els músics del nostre país.

Aquí us en deixo un extracte, amb un fragment de la presentació, l’índex d’autors i tres articles -els dedicats a Manuel Blancafort, Xavier Boliart i Agustí Borgunyó-, que amablement m’han cedit l’autor i l’editorial.