La Biblioteca Agustí Centelles (1)

Les biblioteques són una de les meves debilitats, us ho he de confessar. Divendres passat vaig tenir l’ocasió de visitar la trenta-setena biblioteca de la ciutat de Barcelona, la Biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles, la més nova, oberta fa poc mes d’una setmana, el 9 de maig. Es troba a l’interior del Centre Cultural Teresa Pàmies, un edifici de set plantes situat al carrer del Comte d’Urgell, 145-147, entre els carrers de Provença i Mallorca. A banda de la biblioteca, també acull el Centre Cívic Urgell, l’Escola Bressol El Roure i un casal infantil. A més, hi ha un auditori i un espai per a exposicions. El projecte és de Rahola Vidal Arquitectes, i ha comptat també amb la col·laboració de l’artista gràfic Peret. El blanc és el color predominant i la llum natural un dels punts destacats, que arriba des dels dos extrems de l’edifici, del carrer Urgell i també del pati interior, on hi ha els recuperats Jardins d’Ermessenda de Carcassona.

La Biblioteca Agustí Centelles és la segona més gran de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, només superada per la Biblioteca Jaume Fuster, situada a la Plaça Lesseps. Ocupa més de 3.000 m2, distribuïts en quatre plantes, de la tercera a la sisena. Obre amb un fons inicial de 65.000 documents, entre llibres, materials audiovisuals, diaris i revistes. Evidentment, té ordinadors i punts de connexió a internet i xarxa Wi-Fi. La seva especialitat és, però, la fotografia, com ja ens podíem imaginar veient l’il·lustre fotògraf que li dóna nom.

Pel que fa a la música, hi tenim llibres i enciclopèdies que acostumem a trobar ja en altres biblioteques públiques barcelonines, com la Gran Enciclopèdia de la Música (d’Enciclopèdia Catalana) o la Història de la Música Catalana, Valenciana i Balear (d’Edicions 62). El que diria que no és gaire habitual és trobar els 10 gruixuts volums del Diccionario de la Música Española e Iberoamericana. Interessant i atractiu em sembla el fons que tenen de CDs de música clàssica. Veient les restriccions que últimament patim a Spotify, potser farem un major ús del servei de prèstec bibliotecari a partir d’ara. I més, si el que t’ofereixen són, a més de novetats, integrals com la de les cantates de Bach (en la versió de Leonhardt/Harnoncourt), sonates de Beethoven (Barenboim) o el cicle operístic de L’Anell del Nibelung de Wagner (dirigit per Solti). També tenen una bona selecció d’oratoris i òperes en disc compacte. Molta menys oferta trobem en l’apartat de DVDs. Tot arribarà…

Us deixo un vídeo per si voleu fer una passejada:

7 responses to “La Biblioteca Agustí Centelles (1)

  1. Moltes gràcies per informar-nos.

  2. llástima que estigui tan lluny. M’ha agradat molt el que ens ensenyes. Si alguna cosa molta bona té Barcelona, i que envegem els de fora, és la completa i ben dotada xarxa de biblioteques de la ciutat. Jo utilitzo els serveis de les biblios molt sovint. Més llibres que música, però.

  3. Kalamar, quan dius els de “fora” de quina població parles?. Fora de Barcelona existeixen moltes i molt bones biblioteques. No surten als diaris perquè el que passa fora de la capital no interessa, però Tarragona, Lleida, Girona, Tortosa, Reus, Sabadell, Mataró, Terrassa, etc. tenen molt bones biblioteques. Però com dic, quan s’inauguren no surten als diaris.

  4. M’ha fet il·lusió veure que divendres passat no vaig ser l’única que va anar a estrenar la biblioteca Agustí Centelles. A mi em va cridar l’atenció la llum, l’espai obert, i la quantitat de gent de tot tipus que hi havia. Sobretot em va agradar veure tanta gent jove i nens.

  5. Gràcies per les aportacions, lector i Marga, i benvinguts/des!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s