Screaming Men, el cor que crida

Aquest mes de juny s’estrena a casa nostra, per iniciativa d’El documental del mesScreaming Men que, tot i que ja té alguns anys (és del 2003), segurament interessarà a la gent que canta en cors, o que té o ha tingut alguna tipus de relació amb el món coral. Els protagonistes són els membres del Mieskuoro Huutajat, un cor format per una trentena de veus masculines que, de fet, no canta sinó que crida. Són d’Oulu, una ciutat d’uns cent mil habitants del nord de Finlàndia.

Petri Sirviö va crear el cor l’any 1987. Aleshores era un jove de 25 anys, que va plantar la carrera d’Econòmiques per portar a terme aquest projecte. En un moment del documental, dóna tres motius que té la gent habitualment per cridar: per comunicar-se a distància, com a senyal d’autoritat o superioritat, i com a mitjà d’expressió emocional. Amb el seu cor, “expressen emocions privades de manera col·lectiva”. El repertori el formen unes 35 peces. Cançons infantils, fragments de lleis, poemes tradicionals o himnes nacionals, en peculiars arranjaments que prepara sempre el director.

Irreverents, experimentals, aventurers, comediants o pocasoltes, són alguns dels adjectius que podrien definir aquest conjunt. No han actuat mai a Espanya, però si per mitja Europa, als Estats Units i al Canadà, o al Japó. Dues curiositats més, relacionades amb el cor: van participar en el 50è aniversari d’Eurovisió, que es va fer l’any 2005 a Copenhaguen, i tenen pàgina al Facebook.

Mika Ronkainen, director del documental i exmembre del Mieskuoro Huutajat, serà a la projecció que es farà a la Filmoteca de Catalunya (Av. de Sarrià, 33, de Barcelona) dijous que ve, a les 19.30 h. Aquí sota trobareu més informació, com ara el llistat de tots els llocs on projecten Screaming Men. Feu clic a ‘full’ per veure-ho en gran.

Us deixo també el tràiler:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s