Homenatge a Joseph Joachim

Ja fa temps que segueixo amb interès la carrera del violinista britànic Daniel Hope, a qui hem tingut en alguna ocasió a Barcelona. No fa gaire que s’ha presentat aquest disc que us porto avui i que ha dedicat a Joseph Joachim (1831-1907), un dels violinistes més importants i influents del segle XIX, que també va ser compositor i director d’orquestra.

Entre altres coses, Joachim va ser qui va recuperar el Concert de violí de Beethoven -que havia caigut en l’oblit- gairebé quaranta anys després de l’estrena, al costat de Felix Mendelssohn. També va ser el dedicatari dels concerts de Schumann, Brahms, Bruch o Dvorák. Joachim mateix també en va escriure tres. A més, va ser ell qui va presentar Johannes Brahms -que tenia només vint anys- al matrimoni de Robert i Clara Schumann, l’any 1853.

Daniel Hope va escoltar de jove enregistraments de violinistes mítics del passat com Sarasate o Kreisler. Va ser, però, Joachim qui el va atrapar, i de seguida es va sentir intrigat per aquest músic. Ara, edita aquest treball al costat de la Reial Orquestra Filharmònica d’Estocolm, dirigida per Sakari Oramo, i del pianista Sebastian Knauer. També hi intervenen, en una de les peces, la mezzosoprano Anne-Sofie von Otter i el pianista Bengt Forsberg.

El disc comença amb el Concert per a violí i orquestra núm. 1 de Max Bruch -del qual Joachim és en bona mesura responsable de la part del violí-, i continua amb peces de Clara Schumann, Brahms, del mateix Joachim, Schubert (la música del qual inspirà a Joachim) i Dvorák. També sentirem Hope tocant la viola al Geistliches Wiegenlied, l’obra que Brahms va dedicar a Joachim -que també era un excel·lent intèrpret de viola- i a la seva dona, la cantant Amalie Weiss, amb motiu del naixement del seu primer fill.

En el disc hi trobem també algunes orquestracions i arranjaments, de Marc-Olivier Dupin (versions orquestrals de dues Danses Hongareses de Brahms, que Joachim havia adaptat per a violí i piano), Franz Waxman (Humoresque de Dvorák, per a violí i orquestra) i del mateix Daniel Hope (el lied de Schubert Auf dem Wasser zu singen, arranjat per a violí i piano). Un molt bon disc que busca, en definitiva, recuperar una figura molt important del seu temps com va ser Joseph Joachim.

Aquí us deixo el tràiler promocional en anglès:

I aquí teniu una breu entrevista també en anglès.

En l’apartat multimèdia de la pàgina web de Daniel Hope, es poden sentir un parell de minuts de cadascuna de les parts del disc.

Una curiositat, una de les peces que sonen al disc, interpretada pel mateix Joseph Joachim l’any 1904, es pot trobar a YouTube:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s