Claudio Arrau, l’emperador del piano

El segell EuroArts acaba d’editar en DVD un documental de l’any 1987, dedicat al pianista Claudio Arrau (1903-1991), coincidint amb el vintè aniversari de la seva mort.

Nascut el mateix any que dos altres grans noms de la música de piano del segle XX, com van ser Vladimir Horowitz i Rudolf Serkin, Arrau va ser un pianista capaç d’interpretar igual de bé la música de Bach o la de Debussy, Chopin o Liszt. Tenia una empatia especial, però, amb l’obra de Beethoven, que va enregistrar diverses vegades. Potser per això se’l coneixia popularment com ‘L’emperador’, i d’aquí el títol del DVD.

Va començar la seva carrera com a nen prodigi, fent gires arreu d’Europa. Es va formar a Berlín, principalment amb Martin Krause, que havia estat alhora deixeble de Franz Liszt. El documental repassa alguns moments destacats de la seva trajectòria, però especialment se centra en el retorn del pianista a Xile, el seu país d’origen, l’any 1984, després d’una absència de disset anys. Allà és rebut com un heroi nacional. Entre les diverses activitats que du a terme aquells dies, hi ha un concert gratuït davant d’unes 6.000 persones a l’interior de la Catedral Metropolitana de Santiago, que també recull el DVD, i on interpreta el Concert per a piano i orquestra núm. 5 “Emperador” de Beethoven, al costat de l’Orquestra Simfònica de la Universitat de Xile, dirigida per Víctor Tevah. En aquell moment Arrau passava dels 80 anys.

La pel·lícula recull fragments de diverses entrevistes que ens deixen alguns testimonis de la personalitat musical d’Arrau:
“La música mai hauria de convertir-se en rutina. Com es pot impedir que es converteixi en rutina? Doncs fixant-me en mi. En el cas que senti algun detall de la meva execució que sonés rutinària, aleshores deixo aquella obra fins que no sóc capaç de tornar a abordar-la de manera fresca. A vegades no la toco durant anys.”

El llegat discogràfic de Claudio Arrau és enorme. També va fer infinitat de concerts: durant els anys cinquanta del segle XX, n’oferia una mitjana de 130 anuals. A més, va ser el primer en tocar en concert totes les obres de teclat de Johann Sebastian Bach. Va ser en 12 recitals, l’any 1935, a Berlín. De les seves interpretacions, se’n destacava la comprensió que tenia de la música, i com s’acostava al significat més profund d’aquesta. Un home modest, discret i amable, d’una àmplia cultura, i un gran lector.

Anuncis

One response to “Claudio Arrau, l’emperador del piano

  1. Claudio Arrau… Emperador amb majúscules.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s