Tot esperant Gergiev

El director d’orquestra Valeri Gergiev em sembla un dels músics més apassionants del nostre temps. Afortunadament, aquest sí que l’hem tingut a casa nostra, i en diverses ocasions, tant a Barcelona com a Girona. De fet, d’aquí a no gaire ha de tornar per oferir-nos un generós i apassionant programa amb ballets d’Stravinski (L’ocell de foc, Petruixka i La Consagració de la Primavera), al capdavant de la ‘seva’ Orquestra Simfònica del Teatre Mariinski de Sant Petersburg. No queda gaire, serà el 12 de desembre a L’Auditori.

Mentre la data no arriba, i ja que em vaig perdre la projecció que Ibercamera va fer als Cinemes Alexandra del documental You Cannot Start Without Me (No podeu començar sense mi), vaig decidir comprar-me’l en DVD. La veritat és que les espectatives s’han vist superades, tant pel contingut com per la generosa durada: gairebé una hora i mitja de documental, a més de seixanta nou minuts de material extra, sobretot fragments d’entrevistes que enriqueixen encara més el producte.

La realització del DVD és d’Allan Miller. Va ser editat el 2009 pel segell Bel Air i inclou subtítols en diversos idiomes, entre els quals el castellà. El títol té l’origen en una de les frases que Gergiev diu en un altre documental de referència: El mestre i el seu alumne (2003), de Sonia Herman Dolz, que es va oferir en el seu moment diverses vegades per televisió. En aquesta ocasió no només veiem Gergiev ‘en acció’ dins dels teatres i els auditoris, al capdavant de diverses orquestres, sinó també fora, en l’organització i la relació amb artistes i mecenes.

El  primer que podem constatar és la seva enorme capacitat de lideratge, especialment al seu país. Una influència que arriba a les més altes esferes. No té cap problema, per exemple, per tractar de determinats temes que afecten directament la seva tasca amb el president Putin o el ministre d’economia rus. També criden de seguida l’atenció les múltiples ocupacions i compromisos musicals del mestre.

Especialment interessant és veure el seu dia a dia com a responsable de les 2.000 persones que integren els diversos cossos del Teatre Mariinsky. Ho supervisa tot, absolutament. Nomenat director artístic d’aquest teatre l’any 1988, amb només trenta-quatre anys, va evitar que artistes amb projecció del seu país marxessin a l’estranger i es quedessin a Rússia. Des d’aleshores, va pujar el nivell artístic del teatre, situant-lo entre els millors del món.

Amb Gergiev viatgem també als seus origens (és de la regió d’Ossètia, al Caucas), on recorda els seus inicis i els mestres que el van ajudar.

Treball, passió, entusiasme, energia, són alguns dels atributs principals de Gergiev. ‘Ens atrau a tots com un iman. Ens té hipnotitzats i entregats‘, confessen els músics de la Simfònica de Londres, de la qual n’és titular. Així és Gergiev, un ‘volcà en erupció‘, com l’anomenen en un altre moment del documental.

Aquí teniu el tràiler:

2 responses to “Tot esperant Gergiev

  1. Ja estic contant els dies del que pot ser un dels concerts de la temporada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s