El mestratge d’Alfred Brendel

Ahir al vespre el Petit Palau va acollir una conferència amb il·lustracions musicals al piano d’Alfred Brendel. El pianista nascut a Moràvia el 1931 va oferir l’últim concert a Barcelona el novembre del 2008. Va ser també al Palau, en aquella ocasió a la sala gran, en un dels últims recitals de la seva llarga carrera artística. Des d’aleshores, Brendel no s’ha desvinculat del tot del món de la música i periòdicament ofereix classes magistrals i conferències com la que va fer ahir convidat per Ibercamera.

La conferència de Brendel, titulada ‘El caràcter musical en les sonates de Beethoven’, anava il·lustrada amb multitut d’exemples musicals breus, a vegades de només unes poques notes, que ell mateix interpretava al piano de memòria.

Per Brendel, cadascuna de les sonates del compositor alemany té el seu propi caràcter, i remarcava el fet que la relació del caràcter amb l’estructura de l’obra era clau a l’hora d’interpretar la música. Va classificar les sonates de Beethoven en ‘pictòriques’, ‘eloqüents’ o ‘dansants’, i en va donar mostres. Per a ell, l’ús d’imatges relacionades amb la natura, per exemple, esdevé necessària en la interpretació: “Qualsevol element que ajudi a definir el caràcter o les característiques musicals d’una peça serà benvingut”.

Va ser com una mena d’immersió d’una hora i quart en les sonates de Beethoven. A la sortida, moltes cares conegudes del món musical del nostre país, tant d’intèrprets com de compositors, directors o crítics.

Es troben a faltar més iniciatives com aquestes, d’aquest nivell, fora de l’àmbit acadèmic de l’ESMUC o el Conservatori Superior de Música del Liceu. Vaig recordar amb enyorança aquells cursos que fa uns anys organitzaven a la Fundació “la Caixa”.

Un encert per part d’Ibercamera, doncs, dedicar tres dies a Alfred Brendel. Dimecres van projectar el documental Man and Mask als cinemes Alexandra. Ahir, la conferència sobre Beethoven del Petit Palau, i aquesta tarda, classe magistral -aquest cop al costat del Quartet Casals– al Conservatori del Liceu.

Us deixo amb el moviment lent de l’última sonata de Beethoven:

Anuncis

One response to “El mestratge d’Alfred Brendel

  1. Una vegada mes,moltes gràcies.Gran Mestre el sr. Brendel.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s