Eines per a escoltar

El músic i filòleg Joan Grimalt acaba d’editar no fa gaire un nou volum dedicat a l’escolta de la música. Es tracta del llibre titulat Música sacra: 9 audicions i un pròleg. L’edita Cruïlla, en la seva col·lecció Cristianisme i Cultura, i ha estat Premi Joan Maragall. Són poc més de 200 pàgines d’un “viatge panoràmic per la música cristiana”. Així tenim nou capítols monogràfics dedicats a autors com Monteverdi, compositors de magnificats la corona d’Aragó, Schütz, Bach, Haydn, Mendelssohn, Brahms, Stravinski o Gubaidulina.

Si bé és veritat que es comenten peces emblemàtiques de la història de la música com La Creació o el Rèquiem Alemany, Grimalt també ens descobreix altres músiques potser no tan prodigades com el Salm 42 de Mendelssohn, la Missa a quattro voci da cappella de Monteverdi, Selig sind die Toten (Feliços els morts) de Schütz o l’Offertorium de Sofia Gubaidulina. I reivindica la música d’autors com Pujol o Valls.

L’acostament a cadascuna de les obres és diferent, no són capítols clònics sinó assajos, reflexions. En alguns capítols posa més l’accent en el context, en altres més en l’anàlisi musical. Un llibre, en definitiva, que ens ajuda a comprendre una mica millor la música i que complementa aquell Com escoltar música. Una història de la música en audicions, publicat pel mateix Grimalt a Duxelm fa uns anys.

En un llibre sobre audició, evidentment es fa necessària de l’escolta de cadascuna de les obres. En aquest sentit tant Spotify com YouTube poden ser eines útils. Al final de cada capítol s’inclouen també recomanacions discogràfiques i la bibliografia relacionada.

Una proposta benvinguda en la encara no gaire extensa bibliografia de divulgació musical en català que tenim a la nostra disposició.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s