Els poetes de Toldrà

Miquel Desclot a Cervera

Miquel Desclot a Cervera. Foto gentilesa de Mònica Pagès

Ahir us comentava el diàleg entre Narcisa Toldrà i Xavier Puig que va tenir lloc al Simposi Toldrà, organitzat pel Festival de Pasqua de Cervera. Avui us parlaré de la conferència que va venir just després, a càrrec de Miquel Desclot. A Desclot ja l’havia sentit fa no gaire al Palau, en una de les xerrades del cicle Parlem de música. Allà hi vaig descobrir un gran conferenciant, que vaig retrobar a Cervera. Quin gust sentir algú amb un ús tant ric del llenguatge! Va ser una hora i mitja llarga de poesia i música, on Desclot va detallar la relació que Eduard Toldrà va tenir amb els poetes del seu temps i de generacions anteriors.

Toldrà entra en contacte amb la mélodie francesa i el lied alemany gràcies a les gires que fa amb el Quartet Renaixement per tot Europa i que el porten a París, Viena i Berlín. Per Desclot, el músic de Vilanova “es troba amb un context literari molt ric, ja que pertany a la generació de poetes més gran que hagi donat Catalunya: Garcés, Riba, Marià Manén, Pere IV, Foix, Salvat-Papasseit, Sagarra, Trinitat Casasús…”.

Un cop posats en el context literari de l’època, Desclot va anar desgranant un per un i en ordre d’importància els poetes més destacats que trobem en l’obra de Toldrà. El primer, Josep Carner, onze anys més gran que el músic. Una cinquena part de les seves cançons -una desena d’obres- porten textos seus. A més, és l’autor del llibret de l’única òpera que va escriure Toldrà, El giravolt de maig, i d’un dels Sonets per a violí i piano.

El músic vilanoví “té molt bon gust en triar poesies per a les seves cançons, un olfacte finíssim”, explicava el poeta, i destacava el mèrit de Toldrà: “quan un poema és molt perfecte costa molt acostar-se musicalment i no espatllar-lo”.

El segon poeta en importància va ser Joan Maragall, trenta-cinc anys més gran. Per Desclot, és el poeta amb més formació musical que hagi donat el nostre país. De Maragall, Toldrà n’escull els textos més mediterranis i menys romàntics. Per exemple Vistes al mar, el quartet de corda basat en tres poemes de Maragall, un per a cada moviment. Carner i Maragall són segons Desclot els poetes amb els quals Toldrà s’hi va sentir més còmode.

Després vindria Tomàs Garcès, sis anys més jove que ell. Garcés, que “escriu unes cançons que es canten soles”, és l’autor de L’ombra del lledoner. Després vindria Josep Maria de Sagarra (Romanç de Santa Llúcia i Vinyes verdes vora el mar) o Salvat-Papasseit, autor de La rosa als llavis. Aquest cicle de sis cançons per a veu i orquestra és l’obra mestra de Toldrà en aquest gènere.

Desclot va detallar també altres autors menys importants per a Toldrà com Casasús (El sonetí de la rosada), Iglesias, Arderiu, Ribot, Bertran, Alcover, Morera, Guasch o Navarro.

Un cop acabada la conferència, ens va explicar que havia preparat un article de cinc pàgines per a la Revista Musical Catalana que sortirà publicat pròximament. També vaig tenir l’ocasió de gravar-li algunes reflexions, per a un reportatge que sonarà aviat per Catalunya Música i que trobareu just aquí sota.

[audio http://www.ivoox.com/fragments-d-una-conversa-amb-miquel-desclot_md_1156796_1.mp3]

2 responses to “Els poetes de Toldrà

  1. Eugeni Railler

    Realment interessant. Moltes gràcies per aquest apunt i els enllaços relacionats. És d’agrair.

  2. Desconeixia aquest músic, així com la relació de la seva música amb escriptors com Maragall, Carner, Sagarra, Miquel Desclot. La veritat és que la unió de músics amb poetes i poemes és quelcom fascinant. Ja se sap que la música i la poesia van de bracet. Gràcies per aquest apunt, apuntador 🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s