Adéu partitures?

La Filharmònica de Brussel·les s’ha convertit en la primera orquestra del món que incorpora les tauletes tàctils en els seus assajos i concerts. Gràcies a un acord amb Samsung, els músics de l’orquestra belga disposen d’un centenar d’aparells Galaxy Note 10.1 que els permetran deixar d’utilitzar partitures de paper. És veritat que ja fa temps que els ordinadors han entrat al món de la clàssica. L’ESMUC, per exemple, disposa des del 2008 d’una Orquestra de Portàtils (laptops), impulsada pel Departament de Sonologia. La utilització, però, és diferent. En aquest cas l’ordinador (la tauleta tàctil no deixa de ser-ho) no fa la funció d’instrument i de generador de música, si no de lector de partitures.

Sembla ser que el primer concert (el de presentació) va passar la prova satisfactòriament. El fet que al darrera d’aquesta iniciativa hi hagi una empresa multinacional important com Samsung -i el màrqueting que va associat a aquesta col·laboració amb l’orquestra belga- ens fa pensar que la cosa no serà un experiment més, si no que estem parlant d’una aposta important. No m’estranyaria que la intenció fos exportar-ho ràpidament a altres formacions.

Diuen que la Filharmònica de Brussel·les, amb aquest sistema s’estalviarà una considerable xifra d’euros anuals, a més de l’espai que suposa emmagatzemar centenars de partitures. No estem parlant, però, d’un aparell econòmic, més aviat al contrari. Segons el model, el model de Samsung pot valer entre 500 i 600 euros. Si ho multipliquem per 100 músics, ens surten quatre zeros. Poca broma. També tinc curiositat també per saber què li resulta més còmode al músic a l’hora de llegir la partitura. Estarem atents per veure si arriba aquí i quina és la primera orquestra que aposta per aquest nou sistema.

Llegiu la notícia AQUÍ i AQUÍ.
Galeria de fotografies

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s