Britten en imatges

benjamin-britten

Un espai per a Benjamin Britten. Amb permís de Verdi i Wagner, aquest és també l’Any Britten. Centenari del seu naixement. Són diversos els productes audiovisuals que ja han començat a aparèixer. Enregistraments de la seva música i també documents com aquest documental que firma Tony Palmer (autor de nombroses pel·lícules i documentals sobre compositors, d’entre els que destaca la mítica sèrie sobre Wagner que protagonitzà Richard Burton els anys vuitanta). Que aquest documental, filmat l’any 1979, s’editi en format DVD no és novetat, però sí ho és la nova edició que s’ha publicat, que incorpora subtítols en castellà.

El títol A time there was…, correspont també al subtítol d’una de les últimes obres que va escriure: la Suite sobre melodies angleses. Es tracta d’un retrat de Britten, a partir dels testimonis de les persones més properes: els germans (dues germanes i un germà), familiars i especialment el tenor Peter Pears, el seu company sentimental i l’intèrpret a qui va dedicar algunes de les seves composicions.

Entre les diverses virtuts que tenen els documentals sobre músics, hi ha la de poder-los veure en moviment, ja sigui fent música (dirigint o interpretant) o explicant-nos algun aspecte relacionat amb la seva trajectòria o biografia. És el cas també d’aquest document, que sobrepassa l’hora i mitja de durada. Així el podem veure dirigir i també tocant, fent duet de pianos al costat del gran Sviatoslav Richter, per exemple.

A través del documental, descobrim la capacitat de treball de Britten, que podia escriure trenta pàgines de música diàries. També el fet de compondre sempre sobre el paper pautat i mai sobre el piano. L’estada als Estats Units. L’amistat amb el poeta Auden. La sensibilitat a les males crítiques. El seu pacifisme, tot i que no es fa referència al War Requiem.

Un bon document, especialment pel valor dels testimonis, per aproximar-nos a un dels noms de referència de la música del segle XX.

Aquí teniu el tràiler:

One response to “Britten en imatges

  1. Molt intetessant post. He descobert cosses que desconeixia. 🙂 Gràcies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s