Fa uns dies, quan us explicava que el MEAM dedica aquests dies una exposició a l’escultura catalana, us parlava de passada de Julio Antonio (Antoni Rodríguez Hernández), a propòsit de l’escultura sobre Wagner (Homenatge a Wagner) que hi ha exposada a l’escala que porta fins al primer pis del Palau Gomis, seu del Museu Europeu d’Art Modern.

Quan vaig visitar Tarragona fa unes setmanes, vaig visitar un altre museu, el d’Art Modern, i allà hi vaig descobrir aquest artista, a qui dediquen un espai en la seva Exposició permanentD’aquest artista, els habitants de Tarragona coneixen molt bé l’escultura Els despullats (Homenatge als caiguts del 1811), ubicada a la Rambla Nova. En el museu tarragoní, el que vaig descobrir van ser algunes escultures -o projectes- que tenien la música com a protagonista. 

Aquí us deixo un parell de fotografies que vaig poder fer. La primera és d’un cap de Wagner, del 1912, que havia de formar part d’un monument dedicat al compositor, promogut per l’Associació Wagneriana de Madrid. Finalment, no es va dur a terme per un conflicte intern de l’entitat i per l’esclat de la Primera Guerra Mundial. Només n’ha quedat aquesta part. A Madrid, però, tenen un altre escultura “musical” de Julio Antonio: el Monument a Ruperto Chapí. D’aquest  projecte, el Museu d’Art Modern de Tarragona n’exposa les maquetes i esbossos.

Julio Antonio - Bust de Wagner

La segona imatge pertany a l’estudi i la maqueta d’un Monument a Enric Granados, iniciat sense encàrrec previ l’any 1918 arran de l’impacte que va causar-li a Julio Antonio la tràgica mort del compositor lleidatà i la seva dona, i que va quedar inacabat per la mort de l’artista (1919).

Estudi i maqueta del Monument a Enric Granados