Aquests últims anys han nascut diverses associacions i fundacions amb l’objectiu de difondre l’obra i la música de diversos compositors catalans, com Joan Manén, Frederic Mompou, Joaquim Malalts, Ferran Sor… o Manuel Blancafort, entre d’altres.

Precisament la Fundació Manuel Blancafort compleix aquest 2013 els seus primers 10 anys d’existència. Amb aquest motiu, el 10 de juliol van celebrar un acte a la Sala d’Assaig de l’Orfeó Català, que va permetre d’una banda fer una repassada per la seva trajectòria i també va oferir-nos la possibilitat de tornar a escoltar el Concert per a piano i orquestra núm. 1 ‘Omaggio al genial Franz Liszt’ de Manuel Blancafort, en una versió per a dos pianos.

Aquesta obra és important dins del catàleg de composicions de Blancafort, i també ho hauria de ser per a l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (en aquells moments, Orquestra Municipal de Barcelona), ja que va ser la primera obra que van estrenar. Els responsables de la premier van ser Maria Canals, com a solista de piano, Eduard Toldrà, que va dirigir-la.

Des d’aquella primera audició de 1944 al Palau de la Música Catalana, el Concert de Blancafort no s’ha tornat a escoltar en directe, en la versió original amb acompanyament orquestral. Tampoc tenim cap enregistrament de l’estrena. Fa unes setmanes, en la presentació de la nova temporada de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, es feia referència a la celebració del 70è aniversari de la fundació de l’orquestra per part Toldrà. Valdria la pena no deixar passar l’oportunitat de recuperar aquesta obra emblemàtica, tant per Blancafort com per la història de l’orquestra.

[audio http://www.ivoox.com/ndc-10-anys-divulgant-blancafort_md_2218170_1.mp3]

Podeu baixar-vos l’arxiu del reportatge en format mp3.

Les fotos de l’acte, que trobareu aquí sota, són de Gilbert Romaní.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

També adjunto l’anunci que va aparèixer al diari La Vanguardia el dijous 30 de novembre de 1944. Si voleu llegir la pàgina original, la trobareu aquí.

LVG19441130-008