Aprofitant la celebració del centenari del naixement de Leonard Bernstein aquest 2018, l’editorial Turner ha publicat en castellà Vida y obra de Leonard Bernstein, de Paul R. Laird, editat primer a Reaktion Books de Londres, també aquest mateix any.
Es tracta d’un volum molt complet, tot i tenir només 200 pàgines, que repassa la trajectòria vital i artística d’un dels músics nord-americans més importants i alhora controvertits del segle XX. A través d’un pròleg i vuit capítols, ordenats cronològicament, l’autor va resseguint els principals episodis de la biografia de Bernstein: des del piano de la seva tia Clara, que quedarà instal·lat a casa dels seus pares i amb el que s’introduirà en el món de la música; fins als concerts del desembre de 1989 que celebraven la caiguda del Mur de Berlín. Evidentment també es parla del debut al capdavant de la Filharmònica de Nova York, en substitució del director Bruno Walter -que s’havia posat malalt- el 14 de novembre de 1943; els concerts per a joves i altres programes que va idear per a la televisió, especialment durant l’etapa en que va ser titular de l’orquestra novaiorquesa (1958-1969); les col·laboracions amb el coreògraf Jerome Robbins; l’amistat amb Aaron Copland, etc.
Laird també tracta diferents episodis relacionats amb l’homosexualitat del músic i del paper que va jugar en la seva vida la seva dona, Felicia Montealegre, mare dels seus tres fills i un puntal d’estabilitat per a un personatge complex i contradictori, però alhora generós i d’un gran activisme social.
Personalment, el que més m’ha interessat és tot allò que explica en relació a la gènesi de les grans obres de Leonard Bernstein: des de West Side Story, Candide, la banda sonora de la pel·lícula On the Waterfront (La ley del silencio), la Simfonia núm. 3 “Kaddish”, els Chichester Psalms o Mass.
En resum, un retrat ampli i exaustiu, ben documentat, molt recomanable per tot aquell qui vulgui aprofundir en aquesta figura indispensable de la música nord-americana.