L’espai zero de la Biblioteca de Catalunya acull aquests dies una petita mostra sobre la primera associació de discòfils (afeccionats al disc de fonògraf) que es va crear al nostre país. Les comissàries són Marita Gomis i Margarida Ullate. Es pot veure del 8 de novembre al 12 de desembre i l’entrada és gratuïta.

L’exposició es divideix en sis vitrines agrupades temàticament. En la primera, s’hi recull la documentació fundacional. La vida d’aquesta associació -pionera a l’Estat espanyol- va ser curta, del març de 1935 al febrer del 1936. Es va crear 10 anys després de la invenció dels discos elèctrics.

Els seus impulsors van ser dues persones que no eren músics: Joan Prats (barretaire) i Ricard Gomis (en aquell moment estudiant d’enginyeria). Els comentaristes de les audicions eren compositors (Baltasar Samper), musicòlegs (Higini Anglès) o crítics (Josep Palau Claveras o Adolfo Salazar). També hi participaren activament el compositor Robert Gerhard i el violinista Enric Roig. La segona vitrina acull, precisament, informació sobre aquests personatges. A la tercera, hi podem veure els programes que confeccionaven i el tipus d’audicions que preparaven, des de la música medieval fins a la més actual d’aquell moment. Els objectius principals eren divulgar la música contemporània, donar a conèixer novetats mundials, reescoltar la música i sentir obres poc comercials per les discogràfiques.

La quarta vitrina exposa els discos, editats a la dècada del 1930, que protagonitzaven aquestes audicions (música gregoriana, de Vivaldi, Bach, Schönberg, Mozart, Debussy o Stravinsky, entre d’altres) i, just al costat, hi ha una cadira amb un punt d’escolta per poder sentir una selecció d’aquests discos, digitalitzats, a través d’un ordinador. Les audicions de Discòfils es feien a l’Hotel Majèstic i a la Llibreria Catalònia de Barcelona.

Els dos últims apartats estan dedicats, d’una banda, a la publicitat i el ressò que van tenir aquestes audicions (especialment a través de la Revista Musical Catalana, que en va fer la crònica de totes elles) i a altres discòfils, com Joan Cura o Daniel Blanxart, que també van organitzar audicions a casa seva.

Joan Prats va engegar novament la iniciativa de les audicions, a través del Club 49, l’any 1952. Joaquim Homs i Carles F. Maristany, en van ser aleshores els comentaristes.

Sapigueu que Josep Maria Mestres Quadreny farà una conferència gratuïta sobre Discòfils ·Associació Pro-Música el 22 de novembre, a les 19.30 h., a la Sala de la Caritat de la mateixa Biblioteca de Catalunya.

Aquí podeu consultar el tríptic de l’exposició.