Twin Spirits

El cantant Sting continua el seu flirteig amb la clàssica. Ara li ha tocat el torn a Schumann, o millor dit als Schumann (Robert i Clara).

No fa gaire que el segell Opus Arte ha editat un doble DVD titulat ‘Twin Spirits” (textualment “esperits bessons”, potser millor “ànimes bessones”). És una mena de concert teatralitzat, estrenat el desembre del 2007 i dirigit per John Caird. A banda del cantant britànic, també hi actuen els actors Derek Jacobi i Trudie Styler. Entre els músics hi trobem els cantants Simon Keenlyside i Rebecca Evans, el violinista Sergej Krylov, la violoncel·lista Natalie Clein i els pianistes Iain Burnside i Natasha Paremski.

Jacobi fa de narrador, Sting llegeix fragments de cartes de Robert i Styler, de Clara. Entremig, il·lustracions musicals sobretot de Schumann, però també de Clara, Chopin i Mozart. L’espectacle dura gairebé una hora i mitja, és de format més aviat auster però el contingut i la interpretació em semblen interessants. Es podria adaptar perfectament com a guió per a un programa de ràdio. Per cert, subtítols en castellà.

És un dels projectes educatius de la Royal Opera House Covent Garden. En aquest cas, però, no em sembla que vagi dirigit a un públic infantil, sinó més aviat adult.

El segon DVD recull una conversa amb els intèrprets, la cronologia de Robert i Clara, així com les explicacions del responsable de la Casa Museu de Schumann a Zwickau. Una bona manera, si més no, d’acostar-nos a l’univers dels Schumann, quan falten ben poques setmanes per entrar en l’any del bicentenari del naixement del compositor.